Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2009. Apr. 03.

Mert nyugtalan a lelkem, amíg benned meg nem nyugszik

    Nap mint nap arra ébredünk, hogy késésben vagyunk, napközben annyi minden köt le bennünket, hogy a mellettünk lévõ láthatatlanná válik, este pedig már annyira fáradtak vagyunk, hogy azért esünk kétségbe, mert nem lesz elég idõnk kipihenni magunkat.
    Ilyen mókuskerékben teljesen felemésztjük, úgy a testi, mint fizikai tartalékainkat. A fáradtság, lelki kimerültség falát állítjuk magunk és a körülöttünk lévõk közé. Ilyenkor, hogy fellélegezhessünk faltõrõ ezközre van szükségünk.
    A március 22-24-ére esõ hétvége ilyen falbontási akcióra válalkozott. A gépezet, amelyet Margulescu Cotiso és Moisii Róbert ferences atya bocsátott a rendelkezésünkre igazán márkás, minõségi árú és nagyon ajánlott erre a fajta mûveletre. Neve ? lelkigyakorlat. A TEKMEKesek kihasználván a lehetõséget pénteken este keresztúttal kezdtek neki a nagy mûveletnek.
    Minden állomásnál más-más fiatal próbálta elmélyíteni a szenvedéstörténet örök titkait. Egymásnak tett kérdéseinkkel egymást próbáltuk felrázni a lélek melankóliájából: fel tudom venni a rám szabott terheket? ki a Szûyanya nekem? elviselem a megaláztatást, vagy visszaadom a kölcsönt? meg tudok bocsátani? ( jó kérdések igaz?- érdemes elgondolkodni rajtuk).
    Mivel minden falat más módszerrel törnek át- típústól függõen, ezért most a bibliodrámás lelkigyakorlatnak engedtünk teret.
    A csodálatos halfogás, József felfedi magát testvéreinek, Jézus Simont Péternek nevezi el... bibliai személyek bõrébe bújva személyiségünk mélyebb vízeire evezhettünk. Nem csak magunkkal tudatosíthattunk érzelmeket, hanem egymással is megoszthattuk egyediségünket.
    Vasárnap a kiértékelés keretében elevenítettük fel a tanúlságos és vidám pillanatokat. Igen, a vidám pillanatokat, mert a hiedelmekkel ellentétben a bibliodráma nem a klasszikus görög tragédia elemeit követi. Sajnos sokan összekeverik a dráma és a tregédia fogalmát.
    A lélek az ember legérzékenyebb alkotóeleme. A szeretet érintésétõl végtelen erõ tölti el, a barátság észlelésétõl hegyeket mozgat, Isten közelségétõl a bölcsesség fényszórója.
    A kimerûltség ellopja a barátoknak szánt idõt, a fáradtság megtanít elfelejteni az Istenre figyelés fontosságát, az ebbõl adodó szomrúság megfoszt a boldogságtól, a szeretet magaslataitól.
    Vigyazzunk lelkünk egészségére, mert neki köszönhetjük, hogy ilyen csodálatos lények vagyunk!

Blaj Bianka
« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek