Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2009. Dec. 12.

Vannak még hídemberek


Advent a Megváltó születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés idõszaka. E négy hét alatt apró csodák történhetnek életünkben, ha eltekintünk a körülöttünk levõ oly sokszor felszínesnek bizonyuló karácsonyi készülõdéstõl és megéljük a születés mélységes csodáját. Az igazi ünneplés érdekében sokszor fel kell térképeznünk egyik legtitokzatosabb valóságunkat: saját lelkünket. A legjobb módszer erre a folyamatra a lelkigyakorlat.

"Eljött az idõ, hogy beteljesítsétek születéseteket" - fogadta a december 11-13. között tartott lelkigyakorlatra érkezett Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közösségének tagjait Ft. Szilvágyi Zsolt a Marienheim Ifjúsági Házban. A közösen eltöltött két nap pedig a bizonyságtétele annak, hogy ez a mondat sokak számára tapasztalhatóvá és igazzá vált.

A születés pillanatát a csúnya óriásból, Reprobusból átváltozó Krisztus hordozó, Szent Kristóf legendája támasztotta alá. Ez a mozzanat, amikor rájövünk arra, hogy valójában a leggyöngébben hordozzuk a leghatalmasabbat, a legkisebbekben szolgáljuk a legnagyobbat, a jelentéktelenben tiszteljük a legértékésebbet.
A fenti titok felismerése érdekében azonban egy olyan utat kell bejárnunk, amelynek minden állomása létfontosságú: az önismerettõl el kell jutnunk mások ismerete, a hivatásunk ismerete és Isten megtapasztalása felé. Az említett állomásokon vezettek végig a közösen elvégzett gyakorlatok: az egy órában eltöltött csend, saját és mások tálentumainak felismerése, szükségleteinknek, lelki forrásainknak és sivárságainak tudatosítása, jövõképünk és hivatásunk körvonalazódása mind segített abban, hogy egy parányi lépéssel közelebb kerüljünk a kitûzött cél felé. A két szentmise és a csendes szentségimádás bensõséges, meghitt hangulata pedig hozzájárult ahhoz, hogy elmélyítsük vagy megerõsítsük a kapcsolatunkat Istennel.

A kiértékelõt áthatotta az Öröm vasárnapjának a hangulata, hiszen a lelkigyakorlat során mindenki örömforrásokat fedezhetett fel saját életében: volt olyan, aki örömet lelt az Istennel való kapcsolat elmélyítésében, más a barátaihoz fûzött szorosabb kötelékekért volt hálás, más meglelhette a belsõ békét és egyensúlyt. Mind olyan egyszerû, ám annál értékesebb ajándékoknak örülhettünk, amelyeket nem nyújt nekünk a látszatokra épült társadalom.
Mindezek megerõsítik azt a tényt, hogy e közösség tagjai olyan jelképes hídemberek, akik saját személyiségük és cselekedeteik által átmentik a keresztény értékeket a folyamatosan megújuló és változó világba.

 

Molnár Tímea-Imola 

 

képgaléria ~ 

« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek