Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2010. mrc. 24.

Nagyböjti lelkigyakorlat Lippán

A katolikus ünnepek között központi helyet foglal el a Karácsony és a Húsvét. Sajnos a mai fejlett világban ez a két ünnep idegen fogalommá vált. A Húsvétot ha nem a tojásfestéssel, akkor más hagyománnyal, szokással hozzuk kapcsolatba, de kevesen vannak akik vallási jelentésére is gondolnak.
A böjti idõt sokan fogyókúraként használják fel, az ünnepek értékét pedig a szabadnapok száma határozza meg. A felszín alatt azonban ott rejlik az igazi jelentés.
Ahhoz, hogy mindezt tudatosítsuk, szükségünk van a mindennapokból való kiszakadásra, elmélkedésre, imára. Ebben segített a március 19-21. között, Ft. Takó István, kolozsvári egyetemi lelkész, vezetésével megtartott lelkigyakorlat.
Mottóként a János evangéliumából származó, "a szeretet szabaddá tesz" mondatot választotta lelkivezetõnk. Azonban ezen a lelkigyakorlaton mindenki a saját maga által választott mottón elmélkedett. Hiszen érzelmeink és vágyaink kaptak teret ezen a hétvégén.
Legmélyebb vágyaink azok, melyek Isten üzenetét hordozzák. Azok a vágyak, melyek a legszorosabban fogva tartják lényünket, melyek örömmel és békével töltik el szívünket, azok a vágyak mutatják meg mire születtünk.
Vágyaink kiértékelésében nagy szerephez jutnak az érzelmeink. A négy alapérzelem (öröm, félelem, harag, szomorúság) és vágyaink irányítják életünket, ezért fontos, hogy ismerjük és megtanuljuk kezelni õket. Ezen az úton sokat segített a jezsuiták által végzett imák megtapasztalása.
A saját magunkra fordított idõ, a játékok, az egymással folytatott beszélgetések mindannyiunkat gazdagított, hiszen egymás személyes élményeibõl rengeteget meríthettünk.
Szombaton este sor került a Kóristák címû film megtekintésére. Vasárnap a szentmise keretén belül kiértékeltük a lelkigyakorlatot.
Köszönjük Ft. Takó Istvánnak a tartalmas és mély lelkigyakorlatért, ugyanakkor köszönjük Ft. Andó Attila, lippai plébánosnak, hogy befogadott minket!
 
                                                                                                                                                                                 Blaj Bianka
 

« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek