Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2010. Apr. 05.

Gondolatok az idei Passióról

"Azok az emberek, akik reményben élnek-távolabb látnak.
Azok az emberek, akik szeretetben élnek-mélyebbre látnak.
Azok az emberek, akik hitben élnek-mindent másként mérnek"
                                                                           (L. Zanetti)

Minden évben megpróbáljuk más szempontból megközelíteni a Passiót: ebben az évben a tömeg állt a középpontban. Jézus szenvedéstörténete nem egy történelmi esemény, amelyet külsõ nézõpontból elemezgethetünk, hanem a mi történetünk és a mi életünk. Bárki közülünk lehetett volna Cirenei Simon, Pilátus, Veronika vagy Júdás. Számtalanszor sodor az élet olyan helyzetbe, amelyben egy-egy ilyen szereplõ világnézetét ölthetjük magunkra.
Az idei darab fõ szempontja volt, hogy mindenki egy bizonyos életérzést közvetítetsen, amellyel a szentmisén résztvevõk azonosulhatnak. Megjelent elõttünk a kételkedõ Júdás, a saját lelkiismeretével vívódó Pilátus, a vádoló és hangos ember, a bûnös lány, aki a gyûlöletet szeretetre cserélte, a Jézussal véletlenül találkozó Cirenei Simon, aki felismerte benne a Megváltót, a súlyos keresztet önként és önzetlenül vállaló lány, a gyermekei jövõjét sirató anya. A történet és a nézõk között csökkent a távolság, hiszen a fenti szereplõk az emberek mellett ültek a padban, beléptek a keresztútra és tovább formálták a Passiót.
Jézus keresztjében eltörülhetetlen nyomot hagyott az emberiség bûne, minden ballépésünkkel, minden hamis tettünkkel egy-egy szeget vertünk mélyen a keresztbe. Az általunk megjelenített szenvedéstörténetben a szegverés ráébreszthetett arra, hogy önkéntelenül is mindannyian részesei vagyuk ennek az eseménynek. A végsõ képben magányosan álló kereszt Isten örök szeretetét bizonyítja, aki úgy szeretett bennünket, hogy egyszülött Fiát adta nekünk.
Számomra sokat jelentett az idei Passió: magammal viszem azt az élményt, amikor a papírra vetett szavakat elõször hallhattam hitelesen másoktól, azt a felismerést, hogy a Virágvasárnapot megelõzõ héten mindenki kizárta fáradtságát és mindennapi gondjait, lelkesen, a várakozás örömével jött el a próbákra, azt az örömet, hogy sikerült egy nap alatt az erzsébetvárosi templomban, a Belvárosi Református templomban és a Piarista templomban üzentünket tolmácsolni és a hálát, hiszen mindez nem sikerülhetett volna az igazi csapatmunka és a Szentlélek kegyelme nélkül.

                                                                                                                       Molnár Tímea-Imola

 

 

képek

« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek