Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2008. okt. 12.

Veni Sancte

"Veni Sancte" - Tanévnyitó Szentmise

 

Október van, megkezdõdött egy újabb egyetemi év. Az egyetemisták is visszatértek a kurzustermekbe és a diáknegyed újra életre kelt. A TEKMEK-ben már az elmúlt héten nagy volt a nyüzsgés. A terem zsúfolásig megtelt új és régi arcokkal, akik kiváncsian várták az eseményeket. A tegnap délutáni tanévnyitó Szentmisén sem történt ez másképp. A templom zsúfolásig megtelt azokkal az egyetemistákkal, Tekmekesekkel, akik idén is a Jó Isten segítségét szeretnék kérni az új egyetemi évre.

"Szentlélek, úgy kérünk szállj le ránk!" - csendült fel a kezdõének a régi és az új egyetemisták ajkán. A hangunk egészen átjárta a templomot, érezni lehetett a lelkesedést, a harmóniát, ami ott, akkor létrejött köztünk.  

Különleges Szentmise volt a tegnapi, hisz a Piarista templom adott otthont egy héten át annak az ikonnak, amit II. János Pál pápa ajándékozott az egyetemistáknak 2000 szeptemberében. Ez áll rajta latinul: "Sedes Sapientiae - Ora pro nobis", ami annyit jelent magyarul: "Bölcsesség Széke - Könyörögj érettünk".

A Szentmise egyik fénypontja a felajánlási rész volt, amely kapcsolódott az évi mottóhoz: "Most növekszik, felismeritek?" Iz. 43, 19. Az oltár elé kis cserepek voltak helyezve, amelyben minden egyes egyetemista elültette a maga kis virághagymáját. Ez a kis virághagyma szimbolizálja azt a "magocskát", melyet minden évben újra és újra elültetünk, amely majd hajtásba, növekedésbe kezd, jelképezve ezzel az életet, a fejlõdést, bizalmat a jövõben, a folytonosságot.

"Felajánljuk, Uram, ezeket a magokat, melyeket minden évben ültetünk és eléd helyezünk, hogy kísérje áldásod növekedésünket, hogy felismerjük a növekedést magunkban, felebarátunkban, közösségünkben. Segíts gondozni és ápolni a ránk bízott magvakat, hogy idõvel virágba boruljanak és termést hozzanak. Jézus azt mondja, az a mag, amely nem hull a földbe, nem hozhat bõ termést."

A Veni Sancte Szentmise után már hagyománnyá vált, hogy átmegyünk az Ifjúsági Központba, ahol együtt játszunk, beszélgetünk, ismerkedünk az újakkal. Most se történt ez másképp. Szép számban összegyültünk. Ettünk, ittunk is és eltöltöttünk együtt egy kellemes estét.

 

Dia

« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek