Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2010. okt. 28.

Erdõ, erdõ de magos...

"De vaj\' miképp írhassam én le, Óh, nemzetem, szép táncodat! Búsulni és vígadni, mint te,Tud-e más nép az ég alatt? Ezt látni kell és érezni Mint a magyar szív érezi."  -Arany János


E sorokat olvasva, emlékszem vissza, október hónapjának második tekmekes elõadására. Kicsit megkésett a villamosom, ezért sietve haladtam a kolostor felé a villamosmegállóból, amikor egy nagy-nagy csoprtot láttam a templom elõtt. Közeledve felismertem a népviseletbe öltözött kis-bokrétásokat, s a náluk ismerõsebb citerás lányokat, és persze Szabó Ferencet, a Bokréta néptáncegyüttes "apukáját".

Rövidke éneklés, és köszöntés után, az elõre meghírdetett címbõl (Ahogy elõdeink, élõ folklór ma) lassan kibontakozott a rövidke néprajzi áttekintõ, melybõl feleveníthettük, vagy tanulhattunk kicsit az egykori életmódról, szokásokról, mesterségek és végzõik megnevezésérõl, valamint az ország különbözõ régiójaiban viselendõ ruhákról, táncokról. S így jutotunk, lassan napjainkba, bánságba, ahol igenis van még hangsúly a folklór kutatásán és megõrzésén. Ezeket az értékeket képviseli a több mint 100 tagú Borkréta (nagybokréta, kisbokréta és Morzsa ) is. Ez nem kérdõjelezendõ, hiszen be is mutatták nekünk mit tudnak.

Zendûlt a padló a fényes csizmák dobogása alatt és biztosan, hogy a Bartók-gyûjteménybõl citera kíséretével elénekelt népdalok legalább egyike szívig ért. Aki nem hiszi járjon utánna. Köszönet Szabó Ferenc tanárúrnak, hogy elfogadta meghívásunkat, valamint a kisbokrétának és a citerás-lányoknak, hogy alklamat nyújtottak folklórunk felelevenítésére!

Suppini Noemi
« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek