Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2010. Nov. 28.

Adventi lelkigyakorlat

Ottó jezsuita atya és segítõje Csobot Szabolcs vezetésével adventi lelkigyakorlaton vettünk részt.
Az Meghitt napokat tölthettünk el november derekán a marienheimi ifjúsági házban, ahol Sebestyén immár hagyomannyá vált esemény most is kiváló lehetõséget nyújtott arra, hogy egy kicsit elvonuljunk a hétkoznapok zaja elõl, elcsendesedjünk, magunkba tekintsünk és felkészítsük lelkünket a küszöbön álló ünnep igazi megélésére.
Péntek este könnyed hangulatban indult a program, rövid felvezetõ és megosztó kör után érdekes ?kártyajátékot" játszottunk. A neve sajnos most nem jut eszembe, de mindenknek csak ajánlani tudom. A lényege, hogy mindenki húz egy lapot, amin egy-egy erdékes kédés van. Példaul: ?Kedvenc szavam" vagy ?Mondj egy fordulópontot az életedbõl". A banálisan egyszerû, mégis elgodolkodtató kérdésekre nyílt körben adtunk választ. Az õszinte szavakon keresztül közelebb kerültünk egymáshoz, ami kiváló alapul szolgált a másnapi eseményekhez.
A másnap Ottó atya elõadásával kezdõdött. A keresztény pszihológia határait súroló elõadásban elsõsorban az ?Én"-re, a mi személyes énünk megismerésére, elfogadására és átölelésére volt helyezve a hangsúly. Hisz csak ?egyszer adták magamat nekem"...
Az elõadás után lehetõsegünk nyílt csendben elgondolkodni a hallotakról, amire az elhangzottak fényében nagy szükség is volt. Ezután egy könnyedebb, de nem egyszerübb rész következett. Egy szigetet jelenítettünk meg, amelyiken mindegyikünk egy-egy tárgyat képviselt, amit többé kevésbe megpróbált megjeleníteni. Volt ott patak, kavics, lepke, majom, szikla, és sorolhatnám. A saját magunk által választott tárgynak szimbólikus értéke volt, melyet Ottó atya világított meg számunkra. A tárgyak elhelyezkedése és térbeli fejlõdése hatással volt a többi tárgy illetve az egész sziget sorsának alakulására. Mindezen dolgok megfigyelése és szakértõi megvilágítása érdekes tapasztalattal gazdagított bennünket az önismeretet és a közösségben elfoglat helyünket elletõen.
Hamar múltak az órák. Késõ délután egy misét, majd keresztútat tartottunk, melynek keretén belül minden stációt saját magunk jelenítettünk meg egy-egy rajz, személyes illusztráció segítségével. Az estét filmnézés zárta, ?A sziget" címû orosz filmet néztük meg, ami jól kiegészítette a ?személy" köré épített nap mondanivalóját.
A vasárnapi bennsõséges hangulatú szentmisét egy kiértékelõ követett, ami után sajnos hamar el kellett búcsúznunk elõadóinktól, hisz hosszú út várt még rajuk Csíkszeredáig. Ezúton is köszönjük nekik az elgondolkodtató napokat melyek alatt jobban megismerhettük önmagunkat, egymást, felfedeztünk rejtett értékeket és kincseket.

 

Lakatos Levi és Mónika

« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek