Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2011. Apr. 19.

Vagyok, tehát játszom.

Hugo Rahner, jezsuita  szerzetes gondolata "Komolyság és játék testvérek Istenben" volt az április 1-3-a között  Marosvásárhelyen megrendezett Országos Katolikus Egyetemista Találkozó mottója. A háromnapos találkozó központjában a játék állt. Az elõadás, a kiscsoportos beszélgetések mind arra világítottak rá, hogy a játszás nem csupán egy kikapcsolódási forma, hanem problémamegoldó, feszültséget feloldozó, megtisztító ösztönös tevékenység. Az igazán szabad emberek megtapasztalják Isten játékosságát és felszabadító kegyelmét életükben és tudják azt, hogy játszani csak közösségekben lehet. 
A szombat délelõtti elõdáson Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítõ Mária Római Katolikus Teológiai Líceum lelkiigazgatója arra világított rá, hogy az élet játék, örömmel és szenvedéssel, szabályokkal és játszótársakkal. A "Gondolkodom, tehát vagyok." rugalmatlan elv helyett a keresztény embernek a "Vagyok, tehát játszom." elvvel kell azonosulnia. Ebbõl a mondatból a könnyedség, a felszabadultság olvasható ki.
Az elõadást követõ kerekasztal-beszélgetésen egy pályakezdõ fiatal, egy házaspár, egy nevelõ és egy színész vallott Isten játékosságáról a saját életében. Értékes volt hiteles vallomásokat hallani, amelyekbõl saját életünkre vonatkozóan is meríthettünk.
Ezek után tizennégypróbás kalandban volt részünk,hiszen ki kellett szabadítanunk Dinát rabságából. A város területén folyó tájfutó verseny alatt a rövid idõ alatt érezhettük a csapatszellem kialakulását és az önfeledt játszás örömét. 
A szentmisét követõ hangulatos esti Word-café hozzájárult ahhoz, hogy megosszuk egymással a bennünk aznap megszületett gondolatokat és érzéseket. Az esti zenés együttléten alkalmunk volt társasjátékokat játszani, karaokézni és énekelni, egymást jobban megismerni.
Vasárnap reggel a szervezõk színvonalas musical összeállítással leptek meg bennünket.
A találkozót a hálaadó szentmise zárta. A hétvége élményei és gondolatai közül kiemelnék egy mély igazságot: Isten gyermekeiként megkapjuk azt  a bölcsességet, hogy az életet komolyság és játék helyes arányában és õszinte gyermeki örömben játsszuk. 

Molnár Tímea-Imola
« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek