Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2012. mj. 01.

Országos Katolikus Egyetemista Találkozó - Isten keresése és felfedezése együtt

  Április 27-29. között került sor az Országos Katolikus Egyetemista Találkozóra (OKET) Temesváron a Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége (TEKMEK) szervezésében. A találkozó 1994-ben indult, amikor a kolozsvári és temesvári egyetemi lelkészségek fiataljai egymással szerettek volna találkozni. A rendezvény idõvel félévente megrendezett igényes fórummá nõtte ki magát, amelyen a Brassói Egyetemi Lelkészség (BEL), a Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség (CSEL), a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség (KEL), a Marosvásárhelyi Egyetemi Lelkészség (MA-FIA), a Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közösség (TEKMEK) fiataljai és a gyulafehérvári teológián tanuló kispapok megoszthatták egymással tapasztalataikat, gondjaikat, együtt vehettek részt ifjúsági szentmisén és imákon, nyitottan, szabadon beszélhettek a hitük megélésérõl, Istennel való kapcsolatukról.

  A mostani találkozó címe Isten? hol vagy? volt. Vendégeink voltak a BEL, a CSEL, a KEL, a MA-FIA és a TEIFI-D fiataljai. Három nap alatt egy idõszerû témát közelítettünk meg különbözõ nézõpontok segítségével. Az elsõ napon az esti ima által elmélkedhettünk Isten jelenlétérõl életünkben. Az életút állomásait ábrázoló kellékek, képek, imák, idézetek segítségévél felfedezhettük Isten jelenlétét. Láthattuk, hogy Isten gondviselõ szeretete végigkísér gyermekkorunkban, hivatásunkban, párkapcsolatunkban, családunkban, magányunkban.

  Szombaton Ft. Szilvágyi Zsolt Istenkeresés a XXI. században címmel tartott elõadást. Rámutatott arra hogyan lehet megtalálni Istent abban a szekularizált, globalizált világban, amelyet talán legjobban Pilinszky János szavai jellemeznek a következõképpen: ?Olyan világban élünk, ahol az evidenciák meghasadnak.? A vágyakozás, az elhatározás, az aszkézis, a bátorság, az önismeret útját bejárva megtalálhatjuk Istent. Az elõadást követõen bizalomjáték, képmeditáció, hangoskönyv és videórészlet segítségével beszélgettünk el kiscsoportokban arról, hogy hol van Isten hétköznapjainkban. A délutáni szentmisét Msgr. Dirschl Johann általános helynök mutatta be, a prédikációban Ft. Kocsik Zoltán kiemelte, hogy Jézus köztünk lakik.

  A Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata által bemutatott Vinnai András Furnitur címû zenés vígjáték az elidegenedett, felelõsség elõl menekülõ, értékeket kifordító társadalom mindennapjait ábrázolta humorosan, ironikusan és drámaian. Az elõadást buli követett, amelyen Ft.Andó Attila szolgáltatta a jó zenét.
A vasárnapi szentmisét Ft.Bene Tamás mutatta be. Prédikációjában kiemelte, hogy fontos önmagunkban felismerni Istent. A találkozót kiértékelõ zárta, amelyen a résztvevõk kiemelték, hogy egy családias és tartalmas rendezvényen vehettek részt, ahol fontos volt az egymással és Istennel való találkozás.

  A rendezvény nem jöhetett volna létre támogatóink, partnereink nélkül. Köszönetet mondunk a szervezõcsapat minden lelkes tagjának és támogatóinknak: a Temesvári Római Katolikus Püspökségnek, a Temesvári Erzsébetvárosi Római Katolikus Plébániának, a Szalvatoriánius Rendháznak, a Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, az Airtechnik Kft-nek, a Courier For You Kft-nek, az Euro Motor?s Kft-nek, az Expert Software Applications Kft-nek, a Kenyo Pan Kft-nek, a Media Crusher Kft-nek, a Quick Lunch Kft-nek, a Rewox Hungaria Kft-nek, a Sofasoft Kft-nek.

Kattints ide, hogy megtekinthesd a kepeket!
« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek