Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége
"Mindenki téged keres"
Mk 1,37
2013. Jan. 06.

Adventi lelkigyakorlat

  Advent harmadik hétvégéjén ismét megtapasztalhattuk Isten kegyelmét, és egy áldott lelkigyakorlaton vehettünk részt, melyért Urunk után Szolomajer Sándornak, és Nagy Szabolcsnak mondhatunk köszönetet, akik megtervezték és levezették a tartalmas hétvégét.

  A Marienheimban eltöltött hétvége témája a mottónk volt: "Verj gyökeret a tengerben..." (Lk.17,6), de a gyökér nem önmagában létezik,hanem valamit éltet, így nem csak vele, hanem az egész fával foglalkoztunk, melyet elsõ este mindannyian megrajzoltunk, az életünket megjelenítve.

  A szombati napot a gyökerek elemzésével kezdtük, így vissza kellett gondolnunk azokra az alapokra, melyeket szüleink, nagyszüleink nyújtottak. Ezután következett a törzs, valamint a lomb, a gyümölcsök, amikor már nem a múlt, hanem a jõvõ került elõtérbe, ugyanis azt képzeltük el, hogy mit mesélnénk el egymásnak egy húsz év múlva történõ találkozón. Ekkor összefoglaltunk jövõre nézõ vágyainkat, elképzeléseinket a családot és karriert illetõen, a továbbiakban pedig arról is beszéltünk, mit szeretnénk továbbadni majd gyermekeinknek értékeinkbõl, önmagunkból.

  Hogy a lelkigyakorlat igazán gyakorlatias legyen, következõ feladatunk az volt, hogy kisebb csoportokra oszolva pozitív pletykát folytassunk egy háttal lévõ emberrõl, aki nem volt szabad közbeszóljon. Ez az aktivitás felhívta figyelmünket arra, hogy milyen könnyen észrevesszük és kimondjuk a rosszat egymásról, és milyen ritkán dícsérjük meg, vagy emeljük ki a másban rejlõ szépet, pozitívumot.

  A hétvége legemlékezetesebb gyakorlatának az bizonyult, mikor mindenki megkereste saját legrosszabb tulajdonságát, majd miután ezt megosztotta, ketten sorra az illetõ háta mögé álltak és vállait megfogva bátorító, vigasztaló, együttérzõ szavakat szóltak, valamint tanácsot adtak, minek következtében megtapasztalhattuk, hogy nem vagyunk egyedül küzdelmeinkben, és messze nem olyan kilátástalan a helyzet, mint gondoltuk volna.

  A nap egy közös imával zárult,amikor mindenki hangosan fogalmazta meg az Úrnak szóló háláját és könyörgését.

  Vasárnap a hétvége kiértékelése után sor került a várva várt szentmisére, mely teljessé tette a lelkigyakorlatot.

  E hétvégérõl mindannyian sokkal gazdagabban tértünk haza, felkészülve az elkövetkezendõ ünnepre úgy, hogy annak ne az ajándékozás, a fényûzés legyen a lényege, hanem oda tudjunk figyelni Arra, akit tulajdonképpen sose lenne szabad félretennünk, háttérbe szorítanunk az életünkben!

  Urunkra, megváltó Krisztusunkra figyelõ szívet kívánok nektek az új évben! Áldjon!

Horváth Tímea

« Vissza 

Program

  • Minden hétfõ este találkozunk 20:00-tól találkozunk a kolostorban.

  • Kiemelt programok:
  • Nov. 6-8. Kirándulás.
  • Nov. 9. Barazsuly István  - Hol a határ?
  • Dec. 11-13. Lelkigyakorlat

Képgaléria

Linkek